Wiem, że większość z Was o tej porze ma już dawno wszystko uprasowane, upieczone i ewentualnie poprawia łańcuchy na choince, ale może ktoś jednak szuka szybkiego, pysznego i prostego przepisu na świąteczne babeczki?
Jeśli tak, to nadciągam z odsieczą. A przepisy są aż dwa!
Bazą są przepisy na ciasto i krem, które można dowolnie zmieniać wg własnego smaku.
Ja do pierwszej połowy ciasta dodałam mak, a do drugiej bakalie.
Krem bazowy to bita śmietana wymieszana z mascarpone. W pierwszej wersji dodajemy do środka pokruszone pierniczki.
Na 12 babeczek:
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę więcej niż 0,5 szklanki oleju
3,4 szklanki jasnego, brązowego cukru
2 jajka
pół szklanki mleka
w wersji makowo-piernikowej:
2 łyżki ziarenek maku
Na krem:
szklanka śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
w wersji makowo-piernikowej:
2 łyżki pokruszonych pierniczków
Pieczemy w 180 stopniach, przez 20 minut.
Pieczemy w 180 stopniach, przez 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz