A może trzy, a może jeden?
...czyli -nie-babeczka-poza-konkursowa. :)
Tak, to jest blog o babeczkach.
Tak, piekę czasem coś innego niż babeczki.
Tak, czasem piekę nawet ziemniaczki, czy łososia :)
Są takie wypieki, które robię częściej niż inne. Czasem dlatego, ze są najsmaczniejsze, czasem dlatego, że są najprostsze w wykonaniu, a czasem dlatego że są czyimś ulubionym deserem. Pavlova spełnia wszystkie te warunki.
Nie wiem, czy do końca mogę nazwać te małe cuda Pavlovą, bo są to zwykłe beziki z wykończeniem na wzór słynnego deseru. Wiem, że na pewno są przepyszne i prześliczne. Idealne na maj, oraz pozostałe 11 miesięcy roku.
Nie znam innego deseru, w którym tak idealnie równoważyłyby się smaki, który byłby tak świeży i pozostawiał tak duże pole do manewru, z jednocześnie tak małym ryzykiem porażki.
Na ok. 14 bez:
4 białka
szklanka cukru pudru
szczypta soli
ubijamy białka z solą, kiedy są już sztywne dodajemy (małymi partiami!) cukier
wyciskamy białka na blachę lub wykładamy łyżką
suszymy w piekarniku przez godzinę w ok. 120stopniach
(im niższa temperatura, a dłuższy czas suszenia, tym bezy będą bielsze)
po ostygnięciu bezików, dekorujemy bitą śmietaną (bez cukru) i ulubionymi owocami
Cieszymy się, że zaraz zjemy przepyszny deser.
Kapkejki przeurocze! Zdjęcia cudo!
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję.:)
OdpowiedzUsuńRozdanie kosmetyczne u mnie! Ziemia Egipska BIKOR do wygrania! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam!
Przecudne i jak dla mnie wpisują się w kapkejki, więc albowiem proszę nie marudzić.
OdpowiedzUsuńZachwycasz, zachwycasz! <3
OdpowiedzUsuńMmmm, ale apetycznie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńByłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.
Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych.
Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)
Pysznie tu u Ciebie! Tyle słodkości że napatrzeć się nie mogę, muszę obserwować! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apatycznie :) i jeszcze w dodatku swietne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyglądają jednak bardziej apetycznie, niż apatycznie, chociaż bezy rzeczywiście są ciut blade :D
UsuńBabeczki, ziemniaki, łosoś..do koloru do wyboru ! Ale mi osobiście same babeczki w niczym nie przeszkadzają a wręcz odwrotnie :D
OdpowiedzUsuńMi też w sumie w niczym nie przeszkadzają :)
UsuńCzęsto zaglądam na pani bloga i muszę przyznać, że same zdjęcia wywołują u mnie burczenie w brzuchu ;P
OdpowiedzUsuńOby tak dalej ;)
Bardzo mi miło :)
UsuńPytanie techniczne, ubilam bialka ze szczyptą soli na sztywno i nadal ubijajac dosypywalam cukru pudru jednak mimo jeszcze dluzszego ubijania bialka po dodaniu cukru pudru nie byly juz sztywne.. wylalam je raczej na papier nic wycisnelam.. jakas rada?
OdpowiedzUsuńA kiedy dosypywałaś cukier mikser był na wysokich, czy wolnych obrotach?
UsuńCukier trzeba dosypywać malutkimi partiami i w odstępach czasu, może dodałaś cukier zbyt gwałtownie?