Szukaj na tym blogu

wtorek, 1 października 2013

No. 23 Małe tarty sernikowe z jabłkowymi różami.

Róże z jabłek. Matko, jakie piękne. I wystarczy tylko obrać jabłka, uformować róże i już! Proste i jakie śliczne. Robię, robię, muszę zrobić. Oj, tu się ktoś nie postarał, a tam ktoś zrobił prze-cud-ne. Też takie zrobię, na pewno wyjdą właśnie takie.

Taaa...


Sernikowe tarty, na kruchym spodzie, z konfiturą różaną i jabłkiem udającym różę. 

Pyyycha.


 Od razu przyznam się bez bicia, że robienie róż pochłonęło mnie na tyle, że postanowiłam  użyć gotowego ciasta kruchego i sklepowej konfitury różanej. 
W końcu nawet Nigella, tnie czasem pietruszkę nożyczkami, prawda? :)



Na 6 tart o średnicy ok. 10cm:

opakowanie świeżego ciasta kruchego lub domowe ciasto kruche 
(jeśli wolimy, może też być oczywiście francuskie)
masło do wysmarowania foremek


400g twarogu sernikowego, mielonego
1 duże jajko
4 łyżki drobnego cukru
kilka kropel esencji waniliowej
2 jabłka
cynamon i cukier do opruszenia
konfitura z róży


Foremki do tart smarujemy dokładnie cienką warstwą masła, wykładamy na nie gotowe ciasto, wstawiamy do lodówki na 15 minut. 
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy spody widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na papier groch/fasolę/orzechy/kulki ceramiczne. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto lekko się podpiecze, ale nie zarumieni na brzegach.

Twaróg mieszamy z cukrem, jajkiem i esencją waniliową. 
Na spód tart nakładamy łyżkę konfitury z róży, następnie poniżej brzegu uzupełniamy masą serową, na środku formujemy różę z jabłek.

Róże układamy z pasów jabłek, różnej wielkości, które odkrajamy np. przy pomocy obieraczki do warzyw. Fragmenty jabłek dla najlepszego efektu powinny być zakończone skórką. Róże posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem.

Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, aż masa serowa się zetnie, a jabłka zmiękną.




1 komentarz: