Szukaj na tym blogu

piątek, 6 grudnia 2013

Lukrowane pierniczki.

Samych cudowności z okazji Mikołajek!


Chyba znalazłam swoje ulubione zajęcie w życiu. 
Kocham lukrować pierniczki i nie wiem, czemu zaczęłam robić to dopiero teraz.
Od tygodnia, kiedy zamykam oczy, widzę tylko pierniczki :)



Na bazie przepisu na pierniczki z bloga "Moje Wypieki":

Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżka przyprawy do piernika
5 łyżek masła
1/4 szklanki miodu (najlepiej prawdziwego)
1 jajko
łyżka kakao (opcjonalnie)


W rondelku rozpuszczamy miód razem z przyprawą i masłem, zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie, w misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Kakao dodajemy, jeśli chcemy żeby pierniczki miały ciemniejszy kolor, pamiętając że jego dodanie sprawi, że pierniczki będą bardziej suche i dłużej twarde. Do suchych składników dodajemy ostudzoną zawartość rondelka i jajko. Zagniatamy ciasto. 

Ciasto rozwałkowujemy (trudne słowo) na pożądaną grubość (ok. 3mm -pierniczki nie rosną duże) i wycinamy kształty. Pieczemy przez 7-10 minut w 180 stopniach. 







Lukier:
1 białko jajka
ok 1,5 szklanki przesianego cukru pudru

Cukier ucieramy z białkiem, do uzyskania dość gęstej konsystencji. 
Precyzyjne kształty wyciskamy tutką, skręconą z papieru do pieczenia. Im mniejsza tutka, tym lukrowanie łatwiejsze :)






10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A dziękuję, odnalazłabyś się w tej "sztuce" :)

      Usuń
  2. Robi Pani cudowne zdjęcia, ale zdecydowanie za rzadko tutaj zagląda, a ja nie mogę się napatrzeć na Pani dzieła. Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaglądam często, tylko wpisy dodaję rzadziej ;) Dziękuję za komplementa, nowych pierniczków można się chyba będzie spodziewać już niedługo i więcej :)

      Usuń
  3. Popierniczonaś! Bossskie wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak uzyskać kolorowy lukier ? są CUDOWNE <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do lukru dodaję barwniki spożywcze Wiltona (w żelu). Mają piękne kolory i są bardzo wydajne, więc jeśli planujemy piec i dekorować coś od czasu do czasu, kupienie ich byłoby dobrą inwestycją.

      Jeśli nie mamy barwników spożywczych, możemy uzyskać kilka kolorów domowym, "naturalnym" sposobem. Aby uzyskać kolor różowy dodajmy do lukru odrobinę soku z malin, z buraka. Jeśli chcemy uzyskać żółty możemy zabarwić go kurkumą, szafranem, brąz i beż - dodając odrobinę kakao, itd. :)

      Usuń
  5. Przepiękne!!! Ma Pani wielki talent :) sama bym chciała umieć tak dekorować

    OdpowiedzUsuń