Szukaj na tym blogu

środa, 22 października 2014

No 27. Babeczki z musem jabłkowym i kruszonką

Sezon jesienny już dawno otwarty, najwyższa pora na jabłka i cynamon. I dużo kruszonki. 
Naprawdę dużo kruszonki :)


Babeczki obowiązkowo do zrobienia. 
Mus jabłkowy dodany do ciasta napowietrza je, spulchnia i sprawia, że są niesamowicie wilgotne, mięciutkie, naprawdę cudne w konsystencji, a przede wszystkim pyszne. Musiałam się powstrzymywać przed wyjedzeniem surowego ciasta, przed upieczeniem.



Składniki:

(na 12 babeczek)

3 średniej wielkości jabłka lub szklanka gotowego musu jabłkowego
1 szklanka mąki
4 łyżki masła
0,5 szklanki cukru brązowego, jasnego
1 duże jajko
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki cydru (opcjonalnie)

Przygotowujemy mus jabłkowy

jabłka kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka wlewamy niewielką ilość wody na dno, gotujemy, często mieszając, aż jabłka rozpadną się na mus


Przygotowanie babeczek:

Przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko i mus jabłkowy. Składniki mokre łączymy metalową łyżką z suchymi. 

Kruszonka

1/3 szklanki mąki
1/4 szklanki jasnego, brązowego cukru
2 szczypty cynamonu
3 łyżki zimnego masła

wszystkie składniki łączymy razem za pomocą palców, aż ciasto osiągnie strukturę okruchów


Ciasto wkładamy do foremek na muffiny, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Smacznego!

1 komentarz: