Czyli babeczki marchewkowe z kremem z serka śmietankowego. Moje ulubione. Zawsze wychodzą i zawsze smakują. Są pyszne, wilgotne, pachnące, mają śliczny kolor i jakoś tak naiwnie pociesza mnie w nich ta obecność marchewki :)
Dekoruję je na dwa sposoby, lukrem pomarańczowym lub kremem z serka śmietankowego.
Na 12 babeczek:
2 szklanki (startej na dużych oczkach tarki) marchewki
1,5 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru brązowego
3/4 szklanki oleju
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
starta skórka z pomarańczy
garść posiekanych orzechów laskowych
Na krem:
2 opakowania (2x125g) serka śmietankowego
pół szklanki cukru pudru
łyżka soku z pomarańczy
Ta jesień pachnie mi herbatą, kawą i obowiązkami. Wszechświecie, daj mi trochę czasu na babeczki dyniowe :)
Świetny klimacik :) Klimat musi być. Świetny pomysł na bloga, trochę jak z Julie i Julia :), nareszcie można zobaczyć najprawdziwsze, porządne muffiny. Będę odwiedzać :D
OdpowiedzUsuńPysznie! :)
OdpowiedzUsuńPoprosimy o więcej takich przepisów!
Pyszny blog :) bardzo mi się tu podoba i na pewno jeszcze zajrzę nie raz ;) podpowiedz mi jakiego serka śmietankowego używasz? Philadelphia, czy może jakiś polski odpowiednik, nie wiem jaki kupić? Będę wdzięczna za odpowiedź ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUżywam każdego naturalnego, niesolonego serka śmietankowego jaki wpadnie mi w ręce :), ale najczęściej wpada jednak "Twój smak" Piątnicy.
OdpowiedzUsuń(tak, tak, czekam na odzew od reklamodawców :D )
Dzięki wielkie :) Mam teraz mniejszy problem z wyborem :)Pozdrawiam
UsuńDobrze było usłyszeć odpowiedź! ;)
UsuńWypróbowałam serek i zrobiłam krem, pycha ;) nie spodziewałam się, że to tak dobrze smakuje ;D Pozdrawiam
UsuńW takim razie bardzo się cieszę:D . Ja bardzo często używam tego kremu też do innych wypieków, chyba dlatego, że sama się oszukuję, że może taki serek jest zdrowszy od bitej śmietany, czy masła :]
UsuńW ilu stopniach i ile minut piec?
OdpowiedzUsuń20-25 minut w 180 stopniach
UsuńPięknie dziękuję!
UsuńProszę mi jeszcze powiedzieć, czy tradycyjnie suche mieszamy razem i mokre razem, a potem łączymy łyżką/trzepaczką (bez użycia miksera)? Brakuje mi w przepisie sposobu wykonania (chyba że nie umiem go znaleźć?). Z góry dziękuję!
UsuńTak, mikser nie będzie potrzebny, suche oddzielnie, mokre oddzielnie, potem mieszamy razem.
UsuńPrzepis jest niekompletny, bo pochodzi z czasów, kiedy blogowałam dla samego pieczenia i fotografowania i nie zawsze dodawałam całe wykonanie krok po kroku. Kiedy znajdę chwilkę czasu, uzupełnię przepisy dokładnie, mam nadzieję, że zdążyłam z odpowiedzią :)