Szukaj na tym blogu

niedziela, 28 października 2012

No. 8 Carrot Cupcakes With Cream Cheese Frosting.

Czyli babeczki marchewkowe z kremem z serka śmietankowego. Moje ulubione. Zawsze wychodzą i zawsze smakują. Są pyszne, wilgotne, pachnące, mają śliczny kolor i jakoś tak naiwnie pociesza mnie w nich ta obecność marchewki :)


Dekoruję je na dwa sposoby, lukrem pomarańczowym lub kremem z serka śmietankowego. 






Na 12 babeczek:

2 szklanki (startej na dużych oczkach tarki) marchewki
1,5 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru brązowego
3/4 szklanki oleju
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
starta skórka z pomarańczy
garść posiekanych orzechów laskowych

Na krem:

2 opakowania (2x125g) serka śmietankowego
pół szklanki cukru pudru
łyżka soku z pomarańczy



Ta jesień pachnie mi herbatą, kawą i obowiązkami. Wszechświecie, daj mi trochę czasu na babeczki dyniowe :)





13 komentarzy:

  1. Świetny klimacik :) Klimat musi być. Świetny pomysł na bloga, trochę jak z Julie i Julia :), nareszcie można zobaczyć najprawdziwsze, porządne muffiny. Będę odwiedzać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! :)
    Poprosimy o więcej takich przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny blog :) bardzo mi się tu podoba i na pewno jeszcze zajrzę nie raz ;) podpowiedz mi jakiego serka śmietankowego używasz? Philadelphia, czy może jakiś polski odpowiednik, nie wiem jaki kupić? Będę wdzięczna za odpowiedź ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Używam każdego naturalnego, niesolonego serka śmietankowego jaki wpadnie mi w ręce :), ale najczęściej wpada jednak "Twój smak" Piątnicy.

    (tak, tak, czekam na odzew od reklamodawców :D )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie :) Mam teraz mniejszy problem z wyborem :)Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dobrze było usłyszeć odpowiedź! ;)

      Usuń
    3. Wypróbowałam serek i zrobiłam krem, pycha ;) nie spodziewałam się, że to tak dobrze smakuje ;D Pozdrawiam

      Usuń
    4. W takim razie bardzo się cieszę:D . Ja bardzo często używam tego kremu też do innych wypieków, chyba dlatego, że sama się oszukuję, że może taki serek jest zdrowszy od bitej śmietany, czy masła :]

      Usuń
  5. W ilu stopniach i ile minut piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 20-25 minut w 180 stopniach

      Usuń
    2. Pięknie dziękuję!

      Usuń
    3. Proszę mi jeszcze powiedzieć, czy tradycyjnie suche mieszamy razem i mokre razem, a potem łączymy łyżką/trzepaczką (bez użycia miksera)? Brakuje mi w przepisie sposobu wykonania (chyba że nie umiem go znaleźć?). Z góry dziękuję!

      Usuń
    4. Tak, mikser nie będzie potrzebny, suche oddzielnie, mokre oddzielnie, potem mieszamy razem.

      Przepis jest niekompletny, bo pochodzi z czasów, kiedy blogowałam dla samego pieczenia i fotografowania i nie zawsze dodawałam całe wykonanie krok po kroku. Kiedy znajdę chwilkę czasu, uzupełnię przepisy dokładnie, mam nadzieję, że zdążyłam z odpowiedzią :)

      Usuń