Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 24 marca 2014

Sernik z serka wiejskiego i mascarpone z czekoladą

Upiekłam sernik. Całkowicie egoistycznie upiekłam taki, jaki najbardziej chciałabym zjeść. 
Jest bardzo delikatny, wilgotny, kremowy, słodki. 
Aha. Do połowy jest też czekoladowy.


Składniki:

na spód:

200g ciastek pełnoziarnistych
100g roztopionego masła

Rozdrabniamy ciastka w blenderze, mieszamy dokładnie z masłem. Foremkę o średnicy 18cm, wykładamy masą ciasteczkową na spodzie i bokach. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 


na masę serową:

500g serka wiejskiego
250g serka mascarpone
3 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki esencji waniliowej
3/4 tabliczki mlecznej czekolady

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, zostawiamy do przestudzenia.
Serek wiejski blendujemy (jeśli trafił nam się bardziej płynny egzemplarz, możemy odlać troszkę płynu, zostawiając "ziarenka" serka) do gładkiej konsystencji. Miksujemy go razem z serekiem mascarpone, esencją waniliową i cukrem. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. 

1/3 masy przelewamy do oddzielnej miski i łączymy z roztopioną czekoladą.

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 150 stopni. 
Z lodówki wyjmujemy foremkę z ostudzonym ciasteczkowym spodem. Na dno wylewamy masę czekoladową, następnie resztę masy serowej. Przygotowujemy "prostszą" metodę kąpieli wodnej, czyli wstawiamy do piekarnika naczynie wypełnione wodą, którą uzupełniamy w trakcie pieczenia (ja piekę sernik na półeczce, pod którą umieszczam głęboką blachę, wypełnioną wodą).
Sernik pieczemy w 150 stopniach przez ok 1,5 godziny.
Po ostudzeniu zostawiamy na kilka godzin w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz