Szukaj na tym blogu

środa, 19 marca 2014

No. 25 Pink Lemonade Cupcakes

Różowe babeczki z różowym kremem, nasączone różową lemoniadą. 
Wspominałam, że są różowe?



Tradycyjne ciasto na babeczki pieczemy z kropelką różowego barwnika, przygotowujemy domową lemoniadę cytrynowo-malinową, nasączamy nią babeczki i przykrywamy je moim ulubionym kremem z serka śmietankowego i masła.
Brzmi za słodko? A nieprawda! :) Cytrynowa lemoniada i skórka z cytryny w cieście walczą ze słodyczą, ale nie zaszkodzi ostrożność w dawkowaniu cukru w przepisie :)


Na 10 babeczek:

1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
1/2 szklanki drobnego cukru
2 roztrzepane jajka
1/4 szklanki mleka
łyżeczka startej skórki z cytryny
odrobiona różowego barwnika spożywczego
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

Mieszamy w jednej misce olej, jajka, mleko i skórkę z cytryny. Do większej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, następnie zawartość pierwszej miski i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy odrobinę różowego barwnika spożywczego, i mieszamy do uzyskania lekkiego, różowego koloru.

Wkładamy papilotki do foremki do pieczenia, napełniamy je ciastem do połowy ich wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie sprężyste i nie za bardzo rumiane. Po upieczeniu babeczki studzimy.

Na krem:

3 łyżki masła
opakowanie kremowego serka śmietankowego (ok. 150g)
2 czubate łyżki cukru pudru
odrobina różowego barwnika spożywczego (lub soku z malin, czy buraków)

masło ucieramy rózgą, lub mikserem z cukrem, kiedy masa jest puszysta i zmienia kolor na jaśniejszy, dodajemy serek śmietankowy i dokładnie mieszamy. Na koniec mieszania dodajemy odrobinę barwnika. Odstawiamy krem do lodówki.

Różowa lemoniada malinowa:

0,5 litra wody
sok z 2 niedużych cytryn
kilka sztuk malin (ja dodałam 5 dość dużych)
1/4 szklanki cukru (można zmieniać ilość wg własnego smaku)

Zagotowujemy wodę, dodajemy do niej cukier, sok z cytryny i maliny, podgrzewamy do  rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przelewamy lemoniadę przez sitko, aby pozbyć się miąższu malin i cytryn. Klarowny napój możemy przelać do butelki, dzbanka i podawać z kostkami lodu i plastrami cytryny.




Przygotowanie babeczek:


Upieczonym babeczkom ścinamy wierzch, nakłuwamy je widelcem i nasączamy lemoniadą (ok. dwóch łyżeczek na babeczkę), przykrywamy je kremem. Dekorujemy malinami lub kolorową posypką. 

Smacznego!


Pomysł zaczerpnięty z książki "The Cupcake: Life's better with a cupcake"

6 komentarzy:

  1. Och tak! Są różowe;) i wprost bajeczne...

    W wolnej chwili zapraszam do wielkanocnego konkursu:
    http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,

    reprezentuję firmę BLOGmedia i chciałabym przedstawić ofertę współpracy, nie znalazłam jednak kontaktu do Pani tutaj na blogu. Proszę o wiadomość na maila kontakt@blog-media.pl

    Pozdrawiam,

    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy maliny w lemoniadzie można podmienić na truskawki? :)
    Świetny blog, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna zamiast barwnika do ciasta uzyc syropu malinowego ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że można spróbować, powinno się udać :)

    OdpowiedzUsuń