Szukaj na tym blogu

piątek, 18 maja 2012

No. 3 Chocolate Cupcakes With Cream Cheese Frosting.



Babeczki czekoladowe, z kremem z serka śmietankowego, słodzonego białą czekoladą.
Brzmi zachęcająco, prawda? :)



Ponieważ zaszalałam trochę z ilością dodanego do ciasta kakao, po upieczeniu prezentowały się podejrzanie sucho. 


 Co zaowocowało pomysłem ścięcia ich czubków i nasączenia wnętrza sokiem malinowym. Po pierwszej degustacji, uważam to za zabieg niezbędny :)




Babeczki są pyszne, polecam!




składniki na 18 babeczek:

6 łyżek masła
pół szklanki brązowego cukru
2 roztrzepane jajka
1,75 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki kakao
2 łyżki mleka
dropsy czekoladowe, lub posiekana na kawałki czekolada

(babeczki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200ºC)

krem:

2 opakowania serka śmietankowego
250g białej czekolady (mniej lub więcej, wg uznania)

(czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, po ostudzeniu mieszamy z serkiem)




2 komentarze:

  1. Witam, jaki serek polecasz do tego przepisu? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam philadelphię: http://www.lacocinadeinma.com/wp-content/uploads/Queso-Philadelphia.jpg

    ale każdy inny naturalny (!) serek śmietankowy też jest w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń