Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 24 grudnia 2012

No 10. Babeczki bożonarodzeniowe z makiem i pierniczkami.

Wiem, że większość z Was o tej porze ma już dawno wszystko uprasowane, upieczone i ewentualnie poprawia łańcuchy na choince, ale może ktoś jednak szuka szybkiego, pysznego i prostego przepisu na świąteczne babeczki?

Jeśli tak, to nadciągam z odsieczą. A przepisy są aż dwa!


Bazą są przepisy na ciasto i krem, które można dowolnie zmieniać wg własnego smaku. 

Ja do pierwszej połowy ciasta dodałam mak, a do drugiej bakalie.


Krem bazowy to bita śmietana wymieszana z mascarpone. W pierwszej wersji dodajemy do środka pokruszone pierniczki.


Na 12 babeczek:

1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę więcej niż 0,5 szklanki oleju
3,4 szklanki jasnego, brązowego cukru
2 jajka
pół szklanki mleka

w wersji makowo-piernikowej:
2 łyżki ziarenek maku

Na krem:
szklanka śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

w wersji makowo-piernikowej:
2 łyżki pokruszonych pierniczków


Pieczemy w 180 stopniach, przez 20 minut.





Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz