Szukaj na tym blogu

niedziela, 5 maja 2013

No. 18 Pavlova "Na Dwa Gryzy".

A może trzy, a może jeden?

...czyli -nie-babeczka-poza-konkursowa. :)


Tak, to jest blog o babeczkach.
Tak, piekę czasem coś innego niż babeczki.
Tak, czasem piekę nawet ziemniaczki, czy łososia :)

Są takie wypieki, które robię częściej niż inne. Czasem dlatego, ze są najsmaczniejsze, czasem dlatego, że są najprostsze w wykonaniu, a czasem dlatego że są czyimś ulubionym deserem. Pavlova spełnia wszystkie te warunki. 



Nie wiem, czy do końca mogę nazwać te małe cuda Pavlovą, bo są to zwykłe beziki z wykończeniem na wzór słynnego deseru. Wiem, że na pewno są przepyszne i prześliczne. Idealne na maj, oraz pozostałe 11 miesięcy roku.
Nie znam innego deseru, w którym tak idealnie równoważyłyby się smaki, który byłby tak świeży i pozostawiał tak duże pole do manewru, z jednocześnie tak małym ryzykiem porażki.





Na ok. 14 bez:

4 białka
szklanka cukru pudru
szczypta soli

ubijamy białka z solą, kiedy są już sztywne dodajemy (małymi partiami!) cukier
wyciskamy białka na blachę lub wykładamy łyżką
suszymy w piekarniku przez godzinę w ok. 120stopniach
(im niższa temperatura, a dłuższy czas suszenia, tym bezy będą bielsze)

po ostygnięciu bezików, dekorujemy bitą śmietaną (bez cukru) i ulubionymi owocami
Cieszymy się, że zaraz zjemy przepyszny deser.






15 komentarzy:

  1. Kapkejki przeurocze! Zdjęcia cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozdanie kosmetyczne u mnie! Ziemia Egipska BIKOR do wygrania! :)
    Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudne i jak dla mnie wpisują się w kapkejki, więc albowiem proszę nie marudzić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, ale apetycznie u Ciebie!

    Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych.
    Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie tu u Ciebie! Tyle słodkości że napatrzeć się nie mogę, muszę obserwować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bardzo apatycznie :) i jeszcze w dodatku swietne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyglądają jednak bardziej apetycznie, niż apatycznie, chociaż bezy rzeczywiście są ciut blade :D

      Usuń
  7. Babeczki, ziemniaki, łosoś..do koloru do wyboru ! Ale mi osobiście same babeczki w niczym nie przeszkadzają a wręcz odwrotnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też w sumie w niczym nie przeszkadzają :)

      Usuń
  8. Często zaglądam na pani bloga i muszę przyznać, że same zdjęcia wywołują u mnie burczenie w brzuchu ;P
    Oby tak dalej ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pytanie techniczne, ubilam bialka ze szczyptą soli na sztywno i nadal ubijajac dosypywalam cukru pudru jednak mimo jeszcze dluzszego ubijania bialka po dodaniu cukru pudru nie byly juz sztywne.. wylalam je raczej na papier nic wycisnelam.. jakas rada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kiedy dosypywałaś cukier mikser był na wysokich, czy wolnych obrotach?

      Cukier trzeba dosypywać malutkimi partiami i w odstępach czasu, może dodałaś cukier zbyt gwałtownie?

      Usuń