Szukaj na tym blogu

niedziela, 19 stycznia 2014

Tort Banoffee.


Słodki przez wielkie "S".
Tak samo jak oryginalne banoffee, więc jeśli ktoś zdecyduje się go zrobić, nie powinien czuć się zaskoczony. Dla wielbicieli bananowych i karmelowych smaków.


Składniki:

puszka masy krówkowej
dwa banany
sok z cytryny
gorzka czekolada
500ml śmietanki kremówki
szklanka zaparzonej, wystudzonej, czarnej lub białej herbaty

(Biszkopt

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

przepis na biszkopt pochodzi z bloga "Moje Wypieki" i jak dotąd nigdy nie zawiódł

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, wciąż ubijając dosypujemy stopniowo cukier, dodajemy żółtka.
Mieszamy razem obie mąki i przesiewając dodajemy je stopniowo do piany. Mieszamy bardzo delikatnie, tak aby piana nie opadła.

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Średnica formy, ok. 25cm.
Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 40 minut.

Biszkopt po wystudzeniu przekrajamy na 4 blaty.
Śmietankę ubijamy na sztywno, odstawiamy do lodówki.
Banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Do herbaty dodajemy 3 łyżki soku z cytryny.
Otwieramy puszkę z masą krówkową ;)

Tort "składamy" zaczynając od nasączenia dolnego blatu herbatą, następnie smarujemy blat masą krówkową, układamy banany, przykrywamy je warstwą bitej śmietany i posypujemy startą na tarce czekoladą. Przykrywamy kolejnym blatem i schemat powtarzamy aż do ostatniej warstwy biszkoptu.


Smacznego!


2 komentarze: