Szukaj na tym blogu

sobota, 15 grudnia 2012

No. 9 Pear And Chocolate Cupcakes.

Rozpoczynam odkopywanie staroci. Boże Narodzenie za pasem, a tu wciąż jesień.

Absolutnie przepyszne babeczki czekoladowe, z gruszkami. W sumie czemu by nie zrobić ich na święta? (dla przyzwoitości, do ciasta można przecież dodać łyżeczkę cynamonu :) )



Na 12 babeczek:
3/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
pół kostki masła
pół szklanki jasnego, brązowego cukru
2 roztrzepane jajka
2 gruszki (świeże lub z puszki)
2 łyżki podgrzanego miodu

Wszystkie składniki oprócz gruszek i miodu mieszamy razem. Wykładamy ciasto do papilotek, na wierzch układamy kawałki gruszek. Pieczemy 20 minut, w 180 stopniach. Ciepłe, glazurujemy miodem.






Smacznego!


7 komentarzy:

  1. gruszkowych babeczek jeszcze nie robiłam, muszę spróbować.!
    Pozdrawiam, Ka! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakują o niebo lepiej niż wyglądają. Tak, takie są dobre.

    Polecam dodać do ciasta łyżkę dżemu gruszkowego, albo morelowego, wtedy będą aż nieprzyzwoicie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Co zrobić, żeby babeczki były takie czarne? Mnie zawsze wychodzą brązowe... moze używam złego kakao?

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm... Szczerze mówiąc myślę, że to nie sprawa kakao, jeśli oczywiście używasz gorzkiego, a nie słodzonego, może dodajesz go za mało, albo pieczesz babeczki zbyt długo i tracą wilgoć.

    OdpowiedzUsuń