Odkąd nauczyłam się robić karmel, jestem z siebie taka dumna, że mam ochotę dodawać karmel do wszystkiego. Ale najpierw to skarmelizować. A potem polać to sosem karmelowym.
I podać na karmelu.
Przyznam się jeszcze, że uwielbiam połączenie słodkiego ze słonym, dlatego te brownie (całkowicie subiektywnie) dla mnie są prz-pysz-ne.
Składniki na 12 babeczek:
pół kostki masła
niepełna szklanka mąki
tabliczka gorzkiej czekolady
2/3 szklanki cukru pudru
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
garść solonych precelków
Na karmel:
5 łyżek białego cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietanki kremówki
1/4 łyżeczki soli morskiej
Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier tak aby równo pokrywał dno, wlewamy wodę, gotujemy aż cukier się rozpuści (bardzo ważne -nie mieszamy!) i nabierze karmelowej złotej barwy. Wtedy ostrożnie wlewamy kremówkę i energicznie mieszamy. Karmel skrystalizuje się, ale po mieszaniu rozpuści. Podgrzewamy jeszcze trochę do uzyskania gęstej konsystencji. Sos po ostudzeniu jeszcze się zagęści. Dosypujemy sól morską i mieszamy.
Przygotowanie babeczek:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysto. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując dokładnie i powoli (ja robiłam to rózgą). Dodajemy czekoladę, mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łopatką.
Foremki do muffinów wypełniamy do 3/4 wysokości masą, na wierzch nakładamy po łyżce karmelu i układamy precelki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, przez około 20-25 minut.
...i te zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMmm!
Wygląda przepysznie <3 Uwielbiam cupcakes <3 szczegolnie czekoladowe !!!
OdpowiedzUsuńnot delicious :( yucks...
OdpowiedzUsuńok sorry, it looks quite nice actually :)
OdpowiedzUsuńHa ha :)
UsuńI have no idea how to reply to those schizofrenic coments :D so I'm just gonna write that the cupcakes were both delicious and quite good looking ;) (imo)
Kobieta upiec ciasto
Usuń